31ste Transmissiedag infectieziekten (2024)

Toelichting op de Workshops

Workshop 1: “De Doelgroepgerichte Droom”

In deze workshop worden collega’s meegenomen in het belang van een doelgroepgerichte aanpak in de infectieziektebestrijding en krijgt men handvatten voorgeschoteld om dit in de praktijk uit te voeren.
Dit wordt gedaan door theorie en praktijkervaringen te delen met aan de ene kant wat uitleg over gezondheidsgedrag en de theorieën daarover en feiten met aan de andere kant de vertaling hiervan naar de praktijk en wat je daarvoor nodig hebt.U bent welkom bij dit eigentijds toneelstuk, we denken dat hier nog lang over nagepraat zal worden.

Workshopleiders: Timo Boelsums GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Regio Rotterdam en Putri Hintaran GGD Regio Utrecht

Workshop 2: Communicatie als onderdeel van infectieziektebestrijding

Bij een uitbraak van een infectieziekte heeft jouw communicatieafdeling een heel belangrijke rol. Goed geïnformeerde betrokkenen kunnen ervoor zorgen dat de uitbraak beheersbaar blijft of zelfs kleiner kan worden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar en hoe ga je om met de druk van alsmaar toenemende vragen van de inwoners van jouw GGD-regio, de pers en andere zorgprofessionals?

Tijdens deze workshop nemen we je mee de opschalingsstructuur van het Centrum Infectieziektebestrijding en hoe communicatie daarin is opgenomen. Hoe werken de artsen en onderzoekers van het RIVM samen met de communicatieadviseurs. Ook bespreken we graag hoe we GGD’en nog beter kunnen ondersteunen in hun publieksvoorlichtende taken bij uitbraken van infectieziekten.

Workshopleiders: Kevin Kosterman& Marlies Hilhorst

Workshop 3: “Vaccinatiegedrag ontleed.”

In deze workshop gaan de deelnemers actief aan het werk met een gedragscascade en gedragsinterventietechnieken. Dit is een techniek die in de gedragsunit veel wordt gebruikt. Het traject tussen in aanmerking komen voor een vaccin tot het daadwerkelijk ophalen van een vaccin wordt in stappen ontleed. Voor iedere stap wordt bekeken wat mensen weerhoudt of stimuleert de volgende stap te nemen. Hoe speelt informatie een rol en op welk moment in het proces is het mogelijk doorslaggevend? De deelnemers van de workshop worden hierdoor uitgenodigd na te denken over gedragsmechanismen en samen interventies te bedenken die gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis over menselijk gedrag.

Workshopleiders: Mattijs Lambooij en Sarah van Hameren

Workshop 4: ”Artificial intelligence – what’s in it for us?”

Let op: Deze workshop zal voornamelijk in het Engels worden gehouden   

Het doel van deze workshop is:

- Een introductie te geven over de belangrijkste concepten van kunstmatige intelligentie (AI).  

- Deelnemers te informeren over de mogelijkheden en uitdagingen van AI.  

- Recente ontwikkelingen en toepassingen te begrijpen. 

Tijdens deze workshop gaan we in op AI én praktische toepassingen voor de GGD. We behandelen de volgende vragen: hoe werkt machine learning? Welke soorten machine learning zijn er? Wat zijn de meest recente ontwikkelingen en trends, zoals Deep Learning en Large Language Models, zoals ChatGPT? Hoe kunnen we deze technieken optimaal inzetten in de infectieziektebestrijding en voor infodemic management? Deelnemers worden aangemoedigd om taken, problemen en vragen uit de praktijk naar de workshop mee te nemen. Door praktische toepassingen en voorbeelden te bespreken die relevant zijn voor de GGD, willen we deelnemers met én zonder voorkennis een goed inzicht geven in de huidige status, capaciteiten en grenzen van AI.

Sprekers/workshopleiders: Pierre Albert (VU Vrije Universiteit (Vrije Universiteit)/RIVM postdoc) en Florian Kunneman (Assistant Professor at the Utrecht University / RIVM). Beide werkzaam op het RIVM SPR Strategisch Programma RIVM (Strategisch Programma RIVM) Efficient project.

Workshop 5: “Mijtendemie”

Met de sterke toename van de incidentie van scabiës vanaf 2019 schepte de onduidelijkheden in de behandel- en diagnostische keten verwarring. Waardoor deze onduidelijkheden beter konden worden opgespoord en eenmaal gevonden ook verholpen. Behandeladviezen bleken namelijk onderling te verschillen en het diagnostisch proces was lastig, zowel klinisch als organisatorisch. Om een voorbeeld daarvan te noemen, informatie in folders op verschillende websites waren niet uniform. Het gebrek aan onderlinge uniformiteit in informatie leidde tot onrust onder patiënten met scabiës, hun omgeving, maar ook onder professionals onderling. Een infodermie was een feit.

In deze workshop gaan we in op het ontstaan van deze infodermie en de eigen rol van de infectieziektebestrijding (?) keten in het veroorzaken daarvan. Welke lessen hebben we geleerd en wat zijn de signalen om nog van te leren? Wanneer vereist een regionaal probleem landelijke regie? En wat is het samenspel tussen communicatie, diagnostiek en behandeling?
Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Meld je aan!

Workshopleiders: André Meeske (LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)(Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)

Workshop 6: “Wordt een pro in het herkennen en verspreiden van misinformatie”

Deze workshop wordt georganiseerd door de Dutch Disease Detectives, dat is de werkgroep "toegepaste epidemiologie van infectieziekten" van de Nederlandse Vereniging voor Epidemiologie. Deelnemers krijgen een leuke en praktische workshop waarin de concepten overInfodemic managementworden toegelicht aan de hand van praktische voorbeelden. De workshop is geschikt voor iederepublic healthprofessional die zich wil verdiepen in de verschillende tactieken voor het verspreiden van misinformatie en nepnieuws. We gaan tijdens de workshop dieper in op hoe je je als professional kunt verhouden tot misinformatie en de verspreiding ervan.

Workshopleiders: Alma Tostmann, Raïssa Tjon-Kon-Fat, en Sonia Boender

Workshop 7: “Samenwerken in de regio, oog hebben voor de rest”

Een interactieve workshop rondom bovenregionale casuïstiek. Laat je verrassen!

Workshopleiders: REC/RAC Regionale Arts Consulenten (Regionale Arts Consulenten)

31ste Transmissiedag infectieziekten (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6031

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.